Wat kost een makelaar bij de verkoop van mijn woning?

Wil jij jouw woning verkopen met een vastgoedmakelaar? Ontdek hier de commissie en kosten van verkopen met een vastgoedkantoor.

Vrij te kiezen door de vastgoedmakelaar.

Zoals in alle diensten en sectoren zijn er goedkope, middelmatige en dure dienstverleners. Ook in het vastgoedlandschap. Hier is er geen wetgeving over welk percentage de vastgoedmakelaar exact moet vragen bij de verkoop van een woning. De vastgoedmakelaar kan het percentage van de commissie dus vrij kiezen. Beschouw dit als een pluspunt. Dit betekent dat het vergelijken van vastgoedmakelaars zeker de moeite waard kan zijn. Want het vergelijken van vastgoedkantoren kan je duizenden euro’s aan commissie besparen.

Wat is de gemiddelde commissie van een vastgoedmakelaar?

Ondanks de vrij keuze van de commissie is er zeker een bepaalde trend te spotten bij de commissie van de vastgoedmakelaar. De meest gebruikte commissie bedraagt 3,63% inclusief btw, (3% + 21% btw) Volgens de wet moet de commissie altijd inclusief btw worden beschreven op het contract.

Een praktijkvoorbeeld:

Je verkoopt jouw woning voor de prijs van € 300.000. Van deze gerealiseerde verkoopprijs heeft de vastgoedmakelaar met eerder beschreven commissie van 3,63% inclusief btw recht op € 10.890. Jjj houdt dus € 289.110 netto in de hand over na het aftrekken van het ereloon van de vastgoedmakelaar.

Vergelijken van vastgoedmakelaars loont.

De commissie van de vastgoedmakelaar heeft zeker een impact op het resultaat van de verkoop van jouw woning. In bovenvermeld scenario had je bij de verkoop van jouw woning van € 300.000 een factuur van de vastgoedmakelaar van €10.890 en dus €289.110 netto in de hand.

Een praktijkvoorbeeld van een goedkopere makelaar:

Bij een goedkoper Vastgoedkantoor van bijvoorbeeld 2,42% incl. btw (2% +21%btw) heb je bij de verkoop van jouw woning een factuur van € 7.260 en dus € 292.740 over. Een verschil van € 3.630


Opegelet! Goedkoper is niet altijd beter.

Door vastgoedmakelaars te vergelijken kan je dus zeker een goedkopere makelaar vinden dan de standaard 3,63%. Kiezen voor de goedkoopste makelaar is weliswaar niet altijd de beste beslissing. Zoals zoveel zaken in het leven is goedkoper niet altijd beter. Zeker niet als we spreken over de verkoop van een van jouw meest waardevolle bezittingen. Want de woning is voor veel mensen hun spaarpot. Het is dus van het allerhoogste belang dat deze woning zo goed mogelijk wordt verkocht en dat de eigenaar het maximale uit de verkoop haalt.

Het verschil van commissie zit ergens in.

Vergelijken loont, maar kies niet blindelings voor de goedkoopste. Waarom? Het prijsverschil heeft meestal altijd een reden. En deze reden kan een slechte invloed hebben op de verkoop van jouw woning.

Waarin kunnen vastgoedmakelaars verschillen?

Wanneer je vastgoedkantoren vergelijkt, let dan naast de commissie op de volgende 3 punten:

- Grootte van het Vastgoedkantoor

Een kleiner vastgoedkantoor heeft meestal minder vaste kosten. Denk maar aan de huur van het kantoor, hoe groter hoe duurder. De opwarming van het kantoor. Met de rijzende energieprijzen is dit ook allemaal niet meer weg te denken als belangrijke kost. Uiteraard, hoe groter het team hoe groter de arbeidskost. Hoe meer vaste kosten voor de vastgoedmakelaar, hoe minder de onderhandelingsruimte over het ereloon. Bij een kleiner kantoor is de kans dus groter in het verkrijgen van een scherpere commissie.

- Wat gaat de vastgoedmakelaar doen voor jouw woning te promoten

Het verkiezen van een klein of groot kantoor heeft meestal persoonlijke redenen. Hoe een woning wordt gepromoot kan perfect objectief beoordeeld worden. De marketing van jouw woning is één van de belangrijkste factoren voor het succes van de verkoop. Je wilt uiteraard zoveel mogelijk kandidaat kopers bereiken. Hoe meer mensen komen kijken, hoe groter de kans dat er potentiele kopers tussen zitten. En hoe meer kans dat de koper aanwezig is dat de maximale prijs wilt geven voor jouw woning. Een van de allerbelangrijkste zaken om te vragen bij het vergelijken van vastgoedmakelaars is: “Hoe gaan jullie mijn woning promoten?”. Hierin kan een wereld van verschil zitten en kan het verschil in commissie zichtbaar worden.

Het gevaar is hier om te kiezen voor de goedkoopste makelaar dat geen professionele marketing zal voeren. Hetgeen je uitspaart aan commissie bij verkoop, kan je dubbel en dik verliezen met de verkregen verkoopprijs door het niet bereiken van voldoende, of de juiste kandidaat kopers.

- Extra kosten

Er zijn altijd kosten verbonden aan de verkoop van een woning. Het maakt niet uit of je zelf verkoopt, met een notaris of met een makelaar. De grootste kost is het aanvragen van de wettelijk verplichte documenten. Energieprestatiecertificaat, Elektriciteitskeuring, bodemattest,…

Wees hier van op de hoogte. Het moet altijd duidelijk beschreven worden welke extra kosten er ten laste vallen op jou als verkoper. Bij het vergelijken van vastgoedkantoren is het zeker mogelijk dat deze attesten worden betaald door het agentschap. Dit is een mooie korting van ongeveer € 600.


GEEN VERKOOP = GEEN KOSTEN

Dit is de gouden regel en het grootste voordeel aan de samenwerking met een vastgoedkantoor. Als ze er niet in slagen om jouw woning te verkopen ben je ook geen enkele vergoeding verschuldigd. Lees wel altijd het contract goed na. Kosten voor de attesten zijn vaak voor de verkopers. Sommige kantoren rekenen ook een kost aan voor de vastgoedfotograaf. Het is dus zeker van belang om de juiste vragen te stellen aan de vastgoedmakelaar voor het maken van een gedetailleerde vergelijking. Wil je ontdekken welke vragen best te stellen? Lees dan zeker dit artikel en ontdek welke 9 vragen je moet stellen voor het maken van een vergelijking tussen vastgoedkantoren.

Conclusie

De meeste makelaars zullen werken aan een ereloon van 3,63%. Bij het vergelijken en/of onderhandelen vind je zeker lagere commissies. Laat je wel niet verblinden door het percentage en stel de juiste vragen. Ontdek op deze manier of jouw woning wel maximaal zal gepromoot worden. Een percent minder betalen voor slechte marketing van jouw woning kan je als resultaat meer gaan kosten door het niet verkrijgen van de maximum verkoopprijs.

Verkoop jij binnenkort jouw woning en wil je het ereloon van makelaars uit jouw regio vergelijken?

Kom hier in enkele klikken in contact met 4 van de beste vastgoedmakelaars uit jouw buurt en vergelijk hun commissie.

Gelieve een geldige postcode te kiezen uit de lijst.