Hoe correct is een online schatting van mijn woning?

Wanneer je een woning wilt verkopen moet je uiteraard een idee hebben van de waarde. Hiervoor wordt nog steeds beroep gedaan op vastgoedmakelaars en notarissen. Maar wij stelden onszelf de vraag of we een woning online correct konden laten schatten.

Een woning online schatten

Er bestaan tegenwoordig verschillende online schattingtools. We hebben de keuze gemaakt om één woning te schatten op de grootste vastgoedsites van Vlaanderen.

  • IMMOWEB (gratis)
  • ZIMMO (gratis)
  • REALO (betalend)


Deze woning wordt geschat:

De volgende woning wordt gebruikt als onderwerp voor onze schatting:

Locatie: Aalbeke, West-Vlaanderen

Grondoppervlakte: 348m²

Bewoonbare oppervlakte: 140m²

4 slaapkamers

Inpandige garage

EPC: 284

Elektriciteit conform

Cv op gas

Bouwjaar: 1967

Woning laten schatten

wat is mijn woning waard

Waardebepaling woning

Online schatting

immoweb schatting


Woning online schatten via Immoweb:

Immoweb is en blijft de grootste vastgoedsite van Vlaanderen. Een waardebepaling via deze site kon dus niet ontbreken.

Stap 1: Adres en type woning:

De eerste stap is simpel. Hier heb je geen extra informatie over jouw woning nodig. Het adres van de woning wordt gevraagd, alsook of de te schatten eigendom een woning of appartement betreft.

Stap 2: Kenmerken van de woning:

Bij de tweede stap worden er verschillende paramaters gevraagd over de woning. Hier is het belangrijk om zoveel mogelijk in te vullen. Indien je niet alles weet is dit geen ramp. Je krijgt op het einde altijd een waardebepaling. Maar hoe meer je invult, hoe nauwkeuriger het schattingsverslag.

De meeste vragen spreken voor zich en kan je zonder opzoekingswerk invullen. Voor de volgende 3 parameters zal je wel wat opzoekingswerk moeten doen:

Woonoppervlakte:

Dit kan je gemakkelijk terugvinden op het EPC (energieprestatiecertificaat). Bij de algemene gegevens vind je het aantal vierkante meter terug naast de term "bruikbare vloeroppervlakte".

Heb je nog geen EPC? Dan kan je de woonoppervlakte makkelijk berekenen indien je in het bezit bent van een plan van de woning.

Is er geen EPC en ook geen plan aanwezig? Dan zal je de woning zelf moeten opmeten. Het woonoppervlakte is één van de belangrijkste kenmerken voor het bepalen van de waarde van jouw woning. Deze moet dus ingevuld worden.

Geen zorgen. Dit moet niet 100% correct zijn. Je moet dus niet op de centimeter gaan afmeten.

Grondoppervlakte:

Ook een belangrijke waarde voor het bepalen van de waarde.. Niet alleen wordt er een waarde berekend voor de constuctie, er wordt ook een waarde gegeven aan elke m² grond die je bezit.

Je kan dit terugvinden in verschillende documenten die je ontvangen hebt bij de aankoop van de woning. De grondoppervlakte staat in de compromis, in de eigendomstitel (de akte van bij de notaris) en op de kadastrale legger.

Vind je deze documenten niet terug dan moet je gelukkig jouw oppervlakte niet zelf gaan opmeten. Via sites zoals geopunt en cadgis kan je jouw adres ingeven en via metingtools de oppervlakte vlug en makkelijk berekenen.

Bouwjaar:

Het bouwjaar kan je terugvinden op de kadastrale legger.

Stap 3: Het resultaat

Bij de online waardebepaling van immoweb wordt er gewerkt met een ondergrens, een gemiddelde waarde en een bovengrens.

Ondergrens: € 277.507

Gemiddelde waarde: € 311.806

Bovengrens: € 346.105

test

Woning online schatten via Zimmo:

Onze tweede manier om onze woning online te laten schatten is via Zimmo. Ook deze online waardebepaling is gratis.

Stap 1: Welke woning wil je schatten:

De eerste stap is ongeveer dezelfde zoals de schatting van Immoweb. Hier wordt het adres van de te schatten woning gevraagd.

Wanneer je het adres hebt ingegeven verschijnt er een 3D weergave van de woning en de grondoppervlakte.

3de afbeelding woning aalbeke

Stap 2: Keuze huis of appartement en bijkomende informatie:

Hier moet je aanduiden of je een appartement of een woning wilt laten schatten. Eenmaal je de keuze hebt gemaakt verschijnen er verschillende paramaters over de woning.

De eerste helft van de parameters is reeds ingevuld. Deze betreffen de grondoppervlakte, bebouwde oppervlakte en type bebouwing. De gegevens liggen in de buurt van de officiële gegevens die we hebben verkregen via de notaris maar zijn niet 100% correct. Heb je de officiële documenten in jouw bezit? Kijk dan zeker deze gegevens van Zimmo na en pas aan indien nodig.

Drie gegevens moet je nog zelf invullen: De bewoonbare oppervlakte, bouwjaar en de waarde van het EPC.

Onmiddellijk valt hier al op dat er veel minder gegevens gevraagd worden dan bij de schatting van Immoweb.

Stap 3: Het resultaat:

Het resultaat van de online schatting van Zimmo is een richtprijs.

Richtprijs: € 238.027

Hier wordt er nog extra informatie getoond hoe Zimmo deze richtprijs heeft bekomen. Dit betreft informatie over dichtsbijzijnde woningen, waarde van de locatie en eigenschappen van de woning.

Online schatting Zimmo

Woning online schatten via Realo:

Onze 3de schattingstool vinden we terug op de website Realo. Deze is echter niet gratis. Voor het basis schattingsverslag wordt er een vergoeding gevraagd van € 19.99. Een geavanceerd schattingsverslag kost € 49,99 maar lijkt een overbodige kost voor een particuliere verkoper.

Stap 1: Adres van de woning

De eerste stap is dezelfde als bij Immoweb en Zimmo en spreekt voor zich. Hier wordt het adres gevraagd van de woning dat moet geschat worden.

Stap 2: Kenmerken van de woning

Eerst wordt er gevraagd naar het type woning. Daarna wil Realo weten of je de eigenaar bent of niet, en of je handelt met verkoopplannen of pure nieuwsgierigheid.

Hierna worden er een heleboel vragen gesteld omtrent de kenmerken van de te schatten woning. Onmiddellijk valt het op, dat er via dit schattingsplatform de meeste vragen worden gesteld. Vragen zoals: welke beglazing, welke type verwarming, liggen er zonnepanelen, ..... geven ons de indruk dat we een gedetailleerde schatting mogen verwachten. Wat ook logisch zou zijn mits dit schattingsverslag van Realo niet gratis is.

Stap 3: Het resultaat

Er verschijnt zowel een prijs voor verkoop als voor verhuur. Deze worden beschouwd als een gemiddelde prijs.

Wanneer we het schattingsverslag downloaden zien we onmiddellijk de minimum en maximumprijs. Hetzelfde schatting systeem zoals bij Immoweb.

Minimum: € 290.000

Gemiddelde: € 312.000

Maximum: € 334.000

Schatting waardebepaling Realo


Samenvatting resultaten:

Schatting woning immoweb zimmo realo


Conclusie:

Het eerste wat onmiddellijk opvalt is dat Zimmo een heel andere schattingsprijs voorstelt in vergelijking met Immoweb en Realo. Dit is ook geen verrassing omdat er via de schattingtool van Zimmo een stuk minder vragen werden gesteld over de kenmerken van de woning.

Tussen de schatting van Immoweb en Realo is er veel minder verschil. De gemiddelde prijs ligt op enkele honderd euro uit elkaar. Het verschil in deze twee schattingen is dat Realo een minder grote spreiding neemt tussen de minimum en maximum waarde van de woning.

De woning dat als voorbeeld werd gebruikt in onze schatting werd enkele maanden geleden verkocht waardoor we dus perfect kunnen zeggen wie de winnaar is in deze online schatting wedstrijd.

En de winnaar is ......

Het lag dicht bij elkaar, maar de winnaar is de schatting van Realo. De uiteindelijke verkoopprijs van deze woning lag zowel tussen de gemiddelde en maximumprijs van Immoweb en Realo. Het feit dat Realo werkt met kleinere marges tussen minimum en maximum maakt dit van Realo de meest nauwkeurige online schattingsmethode van de drie.

Daartegenover staat wel een prijs van €19,99. Wil je dit niet uitgeven raden we zeker de schatting van Immoweb aan.

Wil jij jouw woning toch laten schatten door een vastgoedmakelaar?

Ontdek dan in enkele klikken 4 vastgoedmakelaars in jouw regio en vraag een vrijblijvende schatting.

Gelieve een geldige postcode te kiezen uit de lijst.