3 Manieren om jouw woning te verkopen

Overweeg je om jouw huis of appartement te verkopen? Maar heb je nog geen idee op welke manier? Ontdek in onderstaand artikel de 3 verschillende manieren voor de verkoop van jouw woning..

Jouw woning zelf verkopen:

Jouw woning zelf verkopen is de goedkoopste manier. Naast de kosten van de attesten heb je geen verplichte kosten. Uiteraard moet er reclame gemaakt worden. De meest gebruikte optie hiervoor blijft steeds de website Immoweb en is helaas niet kosteloos. Sociale media wordt steeds vaker gebruikt voor woningen te verkopen. Op deze gratis manier kan je als eigenaar veel potentiele mensen bereiken. Zeker met de hulp van familie en vrienden die jouw woning ook kunnen delen met hun netwerk.

Wanneer je jouw woning zelf verkoopt moet je 100% alles zelf doen. Dit betekent op zoek gaan naar de juiste diensten voor de opmaak van alle attesten. Het nemen van de foto's en het maken van de advertentie ben je verantwoordelijk voor.

Bereikbaarheid is een van de belangrijkste vereisten wanneer je beslist om jouw woning zelf te verkopen. Je moet de inkomende telefoons en e-mails kunnen beantwoorden en ook tijd vrij hebben voor het inplannen van de rondleidingen. Niet vlot bereikbaar zijn is gevaarlijk. Je bent niet de enige persoon dat een woning wenst te verkopen. De potentiele kopers maken op één moment meerdere afspraken voor woningen te bezichtigen. Vlug kunnen antwoorden en de woning kunnen laten bezichtigen is dus cruciaal wanneer jij jouw woning zelf wilt verkopen aan de hoogste prijs.

Voordelen van jouw woning zelf te verkopen:

- Zelf verkopen is de goedkoopste manier om jouw huis of appartement te verkopen

- Jij hebt de touwtjes 100% in handen

- Je kent je woning het best

- 100% van de verkoopprijs van jouw woning is voor jou.

- Meer onderhandelingsruimte indien nodig.

Nadelen van jouw woning zelf te verkopen:

- Je moet zo veel mogelijk telefonisch bereikbaar zijn. Dat is niet voor iedereen even evident.

- Het commentaar van potentiële kandidaat kopers kan soms hard aankomen. Je verkoopt immers niet zomaar een huis, maar ook een thuis vol met herinnering en emotionele waarde.

- Slechte marketing en onderhandelingen kunnen ervoor zorgen dat je het maximale niet haalt uit de verkoop van jouw woning.

- Is jouw woning niet verkocht, dan ben je de marketing kosten toch kwijt.

Jouw woning verkopen met een notaris:

Tegenwoordig zijn er 2 meest gebruikte manieren om jouw huis of appartement te verkopen via een notaris: Het klassieke systeem en de online openbare verkoop, beter gekend als BIDDIT.

Het klassieke systeem “verkopen uit de hand” wordt nog steeds vaak gebruikt. De notaris maakt indien nodig een schatting van jouw woning voor het bekomen van een verkoopprijs. Alle attesten worden ook opgevraagd en de publicatie van jouw pand wordt verzorgd door de notaris. De rondleidingen worden uitgevoerd door u als eigenaar, of door iemand van het notariskantoor. Dit verschilt van notariskantoor tot notariskantoor. Ook hier is informeren en vergelijken de boodschap. De kostprijs verschilt ook van naargelang wat voor jouw woning wordt gedaan, bijvoorbeeld op het vlak van publiciteit. Verkopen via een notaris is dus niet gratis.

Het nieuwste systeem van verkopen met een notaris is BIDDIT. Het online openbaar verkopen van jouw woning. Hier wordt jouw woning online aangeboden waar iedereen in een bepaalde tijd een bod kan op uitbrengen. Het hoogste bod wordt dan gepresenteerd aan de eigenaar ter aanvaarding. Met BIDDIT bestaan er ook verschillende mogelijkheden zodanig dat er geen vaste prijs kan worden uitgesproken. Met BIDDIT verkopen is dus niet gratis.

Voordelen van jouw woning te verkopen met een notaris:

- Attesten voor de verkoop van jouw woning wordt door de notaris opgevraagd

- Goedkoper dan verkopen met een vastgoedmakelaar

- Verkopen met BIDDIT is overzichtelijk qua interesse en biedingen op jouw woning.

- Je bent met BIDDIT niet verplicht om de hoogste prijs te aanvaarden.

Nadelen van jouw woning te verkopen met een notaris:

- Notariskantoren zijn moeilijker te bereiken. Telkens tijdens de kantooruren. De meeste mensen zoeken een woning en wensen een afspraak te maken na de kantooruren.

- Vaak niet de meeste professionele marketing.

- Indien de woning niet wordt verkocht bent u nog steeds de gemaakte kosten verschuldigd aan het notariskantoor.

Jouw woning verkopen met een vastgoedmakelaar:

De derde manier om jouw huis of appartement te verkopen is via de vastgoedmakelaar. Wens je compleet ontzorgd te worden bij de verkoop van jouw woning, dan is dit een ideale oplossing.

Wanneer je samenwerkt met een vastgoedmakelaar wordt alles voor jou gedaan. Alle attesten worden voor jou aangevraagd en er wordt een compleet verkoopdossier aangemaakt. De promotie van de woning wordt compleet afgehandeld door de vastgoedmakelaar. De rondleidingen in de woning worden uiteraard ook verzorgd door jouw gekozen Vastgoedkantoor. Het enige dat dat u als eigenaar nog hoeft te doen, is wanneer de woning is verkocht, aanwezig zijn voor de ondertekening van de compromis. Uiteraard heeft het ontzorgen van de verkoop van jouw woning een prijs. Wanneer je over de kost van een makelaar meer wilt lezen, bekijk dan zeker dit artikel. Het grote voordeel aan verkopen met een makelaar is dat er geen commissiekosten aan verbonden zijn wanneer de woning niet werd verkocht. Er is enkel sprake van een verschuldigd commissie wanneer je het voorstel van een specifieke kandidaat koper aanvaard.

Voordelen van jouw woning te verkopen met een vastgoedmakelaar:

- Je moet je van niets aantrekken. De makelaar ontzorgt jou volledig.

- Er wordt een compleet verkoopdossier opgemaakt.

- Jouw woning geniet van professionele marketing

- De rondleidingen en onderhandelingen worden door een professional uitgevoerd.

- Geen commissie verschuldigd indien de woning niet is verkocht.

Nadelen van jouw woning te verkopen met een vastgoedmakelaar:

- Commissie verschuldigd aan de vastgoedmakelaar bij verkoop

- Minder onderhandelingsruimte door de commissie dat je moet afgeven aan de makelaar.

- De juiste makelaar kiezen kan een uitdaging zijn

- De meeste makelaars hanteren een samenwerkingsperiode van 6 maand.


Wat is nu de beste manier om jouw woning te verkopen?

Op deze vraag bestaat helaas geen één juist antwoord.

Dit verschilt van woning tot woning. Hoe moeilijker je denkt dat jouw woning zal verkocht worden, des te meer reden om met een vastgoedkantoor samen te werken. Een reden dat de verkoop zou kunnen bemoeilijken is bijvoorbeeld dat er nog veel werk moet gebeuren aan de woning. Tegenwoordig zoeken de meeste mensen instapklare woningen.

Hoe makkelijker je denkt dat jouw woning verkocht zal geraken, des te meer reden om het zelf te proberen te verkopen.

De beste manier voor de verkoop van jouw woning verschilt ook van persoon tot persoon.

Heb je bijvoorbeeld een heel druk leven, of ben je heel moeilijk telefonisch bereikbaar zodat het moeilijk is om bereikbaar te zijn en afspraken in te plannen. In dat geval is werken met een notaris of een vastgoedkantoor de beste oplossing. Of heb jij gewoon geen zin in al het papierwerk, het maken van de publicatie, het rondleiden van alle bezoeken, … ook dan is werken met een professional de juiste keuze voor jou.

Word jij enthousiast over de gedachte van jouw woning te tonen aan potentiele kandidaat kopers en heb je bovendien zin in het aanvragen van alle attesten en het maken van foto’s en online zoekertjes, dan kan je zeker beslissen om jouw woning zelf te verkopen.

Wat dus de beste manier is om jouw woning te verkopen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Denk goed na over welke manier je kiest om de verkoop van jouw woning te starten. Je hebt immers maar één maal de kans voor het maken van een goeie eerste indruk. Een goeie eerste indruk verhoogt jouw kans op een vlotte verkoop aan de maximale prijs.

Je woning te koop aanbieden?

Vergelijk gratis vier beste immokantoren in jouw regio voor jouw woning

Benieuwd hoe je kan besparen door immokantoren te vergelijken?

Gelieve een geldige postcode te kiezen uit de lijst.